

Presents

TestZone

India's least priced Test Series platform



12 Month Plan

2017-18 All Test Series

@ Just

₹399/- 300+ Full Length Tests

- ☑ Brilliant Test Analysis
- **Excellent Content**
- ☑ Unmatched Explanations

JOIN NOW



Comprehension Test Question CDS Exam

Comprehension Test Quiz 66

Directions: Read the following passage and answer the questions given below it in the context of the passage.

This rule of always trying to do things as well as one can do them has an important bearing upon the problem of ambition. No man or woman should be without ambition, which is the inspiration of activity. But if one allows ambition to drive one to attempt things which are beyond one's own personal capacity, then unhappiness will result. If one imagines that one can do everything better than other people, then envy and jealousy, those twin monsters, will come to sadden one's days. But if one concentrates one's attention upon developing one's own special capacities, the things one is best at, then one does not worry over much if other people are more successful.

1. Which one of the following alternatives brings out the meaning of 'to have a bearing upon' clearly? artkeeda

The Question Bank

- A. To have an effect on
- B. To carry the weight on oneself
- C. To put up with
- D. To decrease friction
- 2. Which one of the following statements is correct?
- A. There is a close relationship between ambition and activity
- B. Ambition and activity belong to two different areas
- C. Ambition is useless
- D. Activity is responsible for ambition
- 3. The statement 'if one allows ambition to drive one to attempt things which are beyond one's own personal capacity, then unhappiness will result', means that
- A. one must always try to do less than one's capacity
- B. one must always try to do more than one's capacity
- C. ambition must be consistent with one's capacity
- D. there should be no ambition at all

4. Which one of the following statements best reflects the underlying tone of the passage?

- A. One must do everything as well as one can
- B. One must try to be better than others
- C. One must continuously worry about others
- D. One must try beyond one's capacity to get results

5. Which one of the following statements can be assumed to be true?

- A. It is good to imagine oneself better than others
- B. One should not imagine oneself always to be better than others
- C. All persons have equal capacity
- D. One should have more ambition than others



Correct Answers:

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|---|---|---|---|---|
| Α | Α | С | Α | В |

Explanations:

1.

Option A is the correct choice. In this context, 'bearing' means 'effect'.

2.

Option A is the correct option.

The second line of the passage 'No man of activity'.

4.

Option C is the right choice as is clear from the line.

(But if one concentrates more successful'.

The Question Bank

Option A is the correct answer.

The very first line of the passage says this. The succeeding lines elaborate the point.

5.

Option B is the right answer.

The line 'if are imagines sadden one's days' implies the statement.



प्रस्तुत करते हैं

TestZone

भारत की सबसे किफायती टेस्ट सीरीज़



12 Month Plan

2017-18 All Test Series

@ Just

₹**399/-** 300+ फुल लेन्थ टेस्ट

- ं श्रेष्ठ विश्लेषण
- ☐ उत्कृष्ट विषय सामग्री☐ बेजोड़ व्याख्या

अभी जुड़ें





