

Comprehension Test Question CDS Exam

Comprehension Test Quiz 65

Directions (Q. 1 to 5): Read the following passage and answer the questions given below it in the context of the passage.

The New Year is a time for resolutions. Mentally at least, most of us could compile formidable lists of do's and don'ts. The same old favourites recur year in and year out with monotonous regularity. Past experience has taught us that certain accomplishments are beyond attainment.

If we remain inveterate smokers, it is only because we have so often experienced the frustration that results from failure. Most of us fail in our efforts at self-improvement because our schemes are too ambitious and we never have time to carry them out.

We also make the fundamental error of announcing our resolutions to everybody so that we look even more foolish when we slip back into our old bad ways.

he Question Bank

1. The phrase 'formidable lists of do's and don'ts means that

- A. the bad points of our character are formidable
- B. the list is so long that it is frightening
- C. the things that need to be included is frightening
- D. the realisation that we are so imperfect is frightening

2. The same old favourities recur with monotonous regularity implies that

- A. we want to be so perfect that we include some items regularly
- B. we have been so regularly doing certain things that they have become monotonous
- C. in spite of repeated failures, we still would like to try one more time
- D. some favourite actions if repeated often could become monotonous

3. The author seems to imply that many are inveterate smokers because

- A. they have not really tried to give up smoking
- B. they know from past experience that they can never succeed in their attempt to give up
- C. they want to forget the frustration of not smoking
- D. they do not have the will power to stop smoking

4. The author says that most of us fail in our attempts at self-improvement because

- A. we set too high goals for ourselves
- B. we do not have the persistence of mind
- C. our nature is such that we cannot become perfect
- D. certain imperfections have become a part and parcel of our lives

5. The author seems to think that others

- A. feel happy when we slip back to our old ways
- B. do not really want us to improve ourselves
- C. are ready to tease and laugh at our attempts
- D. might embarrass us by praising our attempts

Correct Answers:

1	2	3	4	5
В	С	В	В	С

Explanations:

1.

Easy choice from among the given options.

Hence, option B is correct.

2.

Clear from the reading of the passage.

Hence, option C is correct.

3.

Refer to 'because we have so often experienced the frustration that results from failure'.

he Question Bank

Hence, option B is correct.

4.

Can be inferred from the passage.

Hence, option B is correct.

5.

Can be inferred from the last sentence of the passage.

Hence, option C is correct.

