

Presents

TestZone

India's least priced Test Series platform



12 Month Plan

2018-19 All Test Series

@ Just

₹**499/-** 300+ Full Length Tests

- ☑ Brilliant Test Analysis
- **☑** Excellent Content
- **☑** Unmatched Explanations

JOIN NOW

Comprehension Test Question CDS Exam

Comprehension Test Quiz 64

Directions (Q. 1 to 5): Read the following passage and answer the questions given below it in the context of the passage.

We should preserve nature to preserve life and beauty. A beautiful landscape, full of green vegetation, will not just attract our attention but will fill us with infinite satisfaction. Unfortunately, because of modernisation, much of nature is now yielding to towns, roads and industrial areas. In a few places some Natural reserves are now being carved out to avert the danger of destroying Nature completely. Man will perish without Nature, so modern man should continue this struggle to save plants, which give us oxygen, from extinction. Moreover, Nature is essential to man's health.

keeda

1. What does 'nature' in the passage mean?

- A. Countryside covered with plants and trees
- B. Physical power that created the world
- C. Inherent things that determine character
- D. Practical study of plants and animals

2. According to the passage, Which one of the following is the correct statement?

- A. beauty is only skin-deep
- B. everything is beautiful in its natural state
- C. there is beauty in Nature
- D. Nature is a moral teacher

3. What does the writer suggest?

- A. We should not modernise, so that Nature can be preserved
- B. While modernising we should be careful not to destroy Nature completely

- C. All Nature has been destroyed by modern living
- D. Carving out Natural reserves will hamper the growth of industries

4. What does 'struggle' in the passage mean?

- A. Man's struggle to exist in the world
- B. Man's struggle to save Nature
- C. Man's struggle to catch up with modern trends
- D. Man's struggle to conserve oxygen

5. Why a beautiful landscape 'will fill us with infinite satisfaction'?

- A. We love beauty
- B. It is full of green vegetation
- C. It will ensure our future existence
- D. It will show our command over Nature



Correct Answers:

1	2	3	4	5
Α	С	В	В	С

Explanations:

1.

Clear from the reading of the passage. Hence, option A is correct.

2.

Can be inferred from the beginning of the passage.

Hence, option C is correct.

3.

Can be inferred from the second last sentence of the passage.

Hence, option B is correct.

4.

Can be inferred from 'man should continue this struggle to save plants'. Hence, option B is correct.

5.

Most appropriate from among the given options. Hence, option C is correct.



प्रस्तुत करते हैं

TestZone

भारत की सबसे किफायती टेस्ट सीरीज़



12 Month Plan

2018-19 All Test Series

@ Just

₹**499/-** 300+ फुल लेन्थ टेस्ट

- 🗹 श्रेष्ठ विश्लेषण

अभी जुड़ें

