

Presents

TestZone

India's least priced Test Series platform



12 Month Plan

2017-18 All Test Series

@ Just

₹399/- 300+ Full Length Tests

- ☑ Brilliant Test Analysis
- **☑** Excellent Content
- **☑** Unmatched Explanations

JOIN NOW



Comprehension Test Question Bank Exams (IBPS Clerk Pre & SBI Clerk Pre)

Passage No. 54

Directions: Read the following passage and answer the questions given below it. Some words in the passage are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The great Acharyas have said that having discovered a great goal, **surrender** yourself to that goal and act towards it drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to be dissipated in the **futile** memories of past regrets or failures nor in the imagined sorrow of the future or the present and thus bring the entire energy focussed into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is till now considered most **inefficient** finds his way to the highest achievement and success.

This is said very easily in a second. But in order to train our mind to this attitude it needs **considerable** training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfection. Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed.

If each one is given a car, to achieve an ideal socialistic pattern, and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Everyone of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is that intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to a proper destination.

Questions:

1. Which of the following will cause the country to perish?

- A. Driving cars without proper driving knowledge and skill
- B. Directing mental energy to the right destination
- C. Wrong deeds performed without proper knowledge
- D. Memories of past regrets and failures
- E. None of these

2. What is the effect of the wrong training of the mind?

artkeeda

uestion Bank

- A. The art of action is too much emphasised.
- B. We have become perfect in all aspects.
- C. Each of us could become a master artist.
- D. We have become perfect in imperfections.
- E. None of these

3. The author's chief concern is

- A. The car accidents resulting from lack of driving skill
- B. Establishment of socialistic pattern
- C. Discovery of a great goal in life
- D. Regulation of energy in a proper direction
- E. None of these

4. Which of the following is the source of energy?

- A. Highest creative action
- B. Stimulation obtained from a set aim

- C. A column that supports a building
- D. Proper training of the mind to achieve perfection
- E. None of these
- 5. Which of the following could lead to success?
- A. Preparing oneself to face the probable sorrows of the future
- B. Cherishing the memories of the past
- C. Bringing all the energy into activity
- D. Being alert about the excitement of present
- E. None of these
- 6. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning according to the passage.

Surrender

A. abandon B. abdicate C. hold D. submission E. trust

7. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning according to the passage.

Dissipated

A. spend B. hoard C. collect D. spread E. wasted

8. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning according to the passage.

Inefficient

A. incapable B. efficient C. feeble D. clumsy E. powerless

9. Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning according to the passage.

Futile

A. abortive B. useless C. idle D. useful E. fresh

10. Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning according to the passage.

Jumble

A. confuse B. scatter C. in order D. muddle E. strait



Correct Answers:

									10
С	D	D	В	С	D	Ε	Α	D	С

Explanations:

1.

Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed.

The 2nd last sentence of the 2nd paragraph of the passage says it all. These are our wrong deeds which will cause the country to perish.

Option C hence is the correct answer.

2.

... becau<mark>se we ha</mark>ve already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfection.

Option D is clearly the right answer.

3.

Everyone of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is that intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to a proper destination.

We can clearly infer from the last few sentences of the last paragraph of the passage that the author's chief concern is regulation of energy in a proper direction.

Option D hence is the correct answer.

4.

... having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy.

The last few words of the first sentence clearly states that we derive new column of energy from the goal that we discover or set for ourselves.

Option B hence is the correct answer.

5.

Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of past regrets or failures nor in the imagined sorrow of the future or the present and thus bring the entire energy focussed into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is till now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success.

The writer clearly suggests from the last few words of the 2nd sentence of the 1st paragraph that 'brining all the energy into activity' is crucial to achieve success.

Option C hence is the correct answer.

6.

... surrender yourself to that goal and act towards it ...

In the given context of the passage the most appropriate synonym to the word 'Surrender' is 'Submission' which means 'the action of accepting or yielding to a superior force or to the will or authority of another person.'

Option D hence is the correct answer.

7.

Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of past regrets ...

Dissipate (verb): (with reference to a feeling or emotion) to disappear or cause to disappear.

Ex. The concern she'd felt for him had wholly dissipated.

In the given context of the passage the most appropriate synonym to the word 'dissipated' is 'wasted'.

Option E hence is the correct answer.

8.

Thereby the individual who is till now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success.

Inefficient (adjective):

not achieving maximum productivity; wasting or failing to make the best use of time or resources.

Ex. This part of the city has an inefficient transport system and it causes heavy traffic jams on roads.

In the given context of the passage the most appropriate synonym to the word Option A hence is the correct answer.

9.

The Question Bank

Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of past regrets or failures nor in the imagined sorrow of the future or the present and thus bring the entire energy focussed into activity.

Futile (adjective):

incapable of producing any useful result; pointless.

Ex. The management made a futile attempt to keep fans from mounting the stage.

In the given context of the passage the most appropriate antonym of the word 'futile' is useless'.

Option D hence is the correct answer.

10.

Option C hence is the correct answer.



प्रस्तुत करते हैं

TestZone

भारत की सबसे किफायती टेस्ट सीरीज़



12 Month Plan

2017-18 All Test Series

@ Just

₹**399/-** 300+ फुल लेन्थ टेस्ट

- ं श्रेष्ठ विश्लेषण
- ☐ उत्कृष्ट विषय सामग्री☐ बेजोड़ व्याख्या

अभी जुड़ें





