

## **Comprehension Test for CDS Exam**

## Passage No. 39

Directions: Read the following passage to answer the given questions based on it. Some words/phrases are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time I went for a week's holiday in the Continent with an Indian friend. We both enjoyed ourselves and were sorry when the week was over, but on parting our behavior was absolutely different. He was plunged in despair. He felt that because the holiday was over all happiness was over until the world ended. He could not express his sorrow too much, but in me the Englishman came out strong. I could not see what there was to make a fuss about. It was not as if we were parting forever or dying. 'Buck up', I said, 'do buck up'. He refused to buck up, and I left him plunged in gloom.

## Questions:

- 1. What is the Continent in the context of the passage?
- A. An island B. The countryside C. African safari D. Europe
- 2. What does the author mean by 'buck up'?
- A. Buckle yourself up B. Stand up C. Cheer up D. Shut up
- 3. Why was the Indian friend plunged in despair?
- A. He was hopeless B. He experienced racial discrimination
- C. He would never be so happy again D. He had spend lot of money
- 4. What does 'but in me the Englishman came out strong' imply?
- A. He was strong Englishman B. He had the typical English character
- C. The Englishman went out of him D. He started following Indian traditions
- 5. What is the author's intension in the passage?
- A. To contrast the Indian character with the English character
- B. To show that an Indian is sorrowful C. To ridicule the Indian traditions
- D. To praise the Englishman

**Correct Answers:** 

1	2	3	4	5
D	С	А	В	А

## **Explanations:**

1.

'Europe' is the most appropriate choice as it's the only continent among the given options.

2.

In the context of the passage 'buck up' means 'cheer up'.

3.

Kindly refer to the 4th sentence of the paragraph.

4.

Option 'B' is the obvious choice from among the given options.

5.

It is clear from the passage that author wants to contrast the Indian character with the English character.



