

# Comprehension Test Questions for SBI Clerk Pre, IBPS Clerk Pre, LIC Assistant Pre and IBPS RRB Asst. Pre Exams.

#### Passage No. 151

Direction: Read the following passage carefully and answer the following questions.

Global estimates published by the World Health Organization (WHO) indicate that about 1 in 3 (35%) women worldwide have experienced either physical and/or sexual intimate partner violence or non-partner sexual violence in their lifetime.

Worldwide as many as 38% of murders of women are committed by a male intimate partner. What makes this worse for countries like India is the fact that intimate partner violence is the highest at 37.7% in the WHO South-East Asia region.

As per figures released by WHO, the violence ranges from 23.2% in high-income countries and 24.6% in the WHO Western Pacific region to 37% in the WHO Eastern Mediterranean region.

"Violence against women — particularly intimate partner violence and sexual violence — is a major public health problem and a violation of women's human rights. WHO together with UN Women and other partners has developed a framework for prevention of violence against women called Respect which can be used by governments to counter this menace," noted WHO.

Meanwhile, healthcare professionals cautioned that violence can negatively affect a woman's physical, mental, sexual, and reproductive health, and may increase the risk of acquiring HIV in some settings.

Explaining how gender-based violence is **perpetrated**, the global health organisation said that men are more likely to perpetrate violence if they have low education, a history of child maltreatment, exposure to domestic violence against their mothers, harmful use of alcohol, unequal gender norms, including attitudes accepting of violence, and a sense of entitlement over women.

Women are more likely to experience intimate partner violence if they have low education, exposure to mothers being abused by a partner, abuse during childhood, and attitudes accepting violence, male privilege and women's subordinate status.

Warning that intimate partner violence cause serious short-and long-term problems for women and **adversely** affect their children besides leading to high social and economic costs for women, their families and societies, WHO said: "There is now evidence that advocacy and empowerment counselling interventions, as well as home visitation are promising in preventing or reducing intimate partner violence against women."

#### **Questions:**

- 1. Which among the following is the main issue for women as highlighted in the information given in the passage?
- A. Women have to go through a lot of hardships during pregnancy and that should be taken care of.
- B. The government is not serious about providing shelter to homeless women especially in the under developed countries.
- C. The developing nations are yet to understand the problem of having too much male population.
- D. The women face a lot of events of violence in their intimate and sexual lives especially in the developing countries.
- E. None of the above
- 2. Which among the following correctly defines the position of India in the context of violence against women, as stated in the passage?
- A. India is far better than the developed countries where the rate of such crimes is increasing day by day.
- B. India is at par with all the other countries of the world given the fact that it is same for women everywhere.
- C. India is worse than most of the developed countries since the incidents of violence against women are more in the South Asian region of the world.
- D. The WHO has not given any status report typical to India and its neighbouring countries making it impossible to understand the Indian context.
- E. None of the above
- 3. Which among the following cannot be considered as an adverse effect of the violence against women, as described in the given passage?
  - I. The children of such couples suffer a lot due to such incidents of violence.
  - II. The families of the women suffer a lot due to the attacks on their children by their partners.
  - III. The society, as a whole, suffers a lot due to such incidents of violence against women.
- A. Both Land II
- B. Both II and III
- C. Both I and III
- D. Only III
- E. None of I, II and III
- 4. Which among the following can be considered as a reason why men indulge in violence against women, as described in the passage?
  - I. The men have such upbringing where they must have observed their family members doing so.
  - II. The men who do such things are not educated enough to understand the adverse effects of such actions.
  - III. The men who do such things may have been treated badly during their own childhood.

A. Both I and III B. Both II and III C. Both I and II D. Only III E. All I, II and III

### 5. Which among the following is correct regarding the action taken by WHO to address the violence against women in various countries?

- A. WHO has made the data public and has urged all the government agencies to take due care of their women in the future.
- B. WHO has moved the International Court of Justice on behalf of the women who are suffering day in and day out.
- C. WHO has not made any point in the report as to what should be done about the violence that is perpetrated against women.
- D. WHO has not done anything to save the women from the troubles as mentioned in the report.
- E. WHO has floated a platform called Respect along with other agencies to address the issue of violence against women.
- 6. Which among the following can be attributed to the phenomenon that women face violence against themselves by the partners?
  - I. The women are not educated enough to understand that something wrong is being done to them.
  - II. The women have often seen their own mothers being treated badly by their partners.
  - III. The women often feel subordinate to men without any reason whatsoever.

A. Both II and III B. Both I and III C. Both I and II D. Only III E. All I, II and I

7. Which among the following is SIMILAR in meaning to the word PERPETRATED as used in the passage?

A. Committed B. Ratified C. Rectified D. Determined E. None of the above

8. Which among the following is OPPOSITE in meaning to the word ADVERSELY as used in the passage?

A. Really B. Positively C. Negatively D. Honestly E. None of the above

#### **Correct Answers:**

1	2	3	4	5	6	7	8
D	С	E	E	E	E	Α	В



#### **Explanations:**

1. If we go through the whole passage it is clear that the author is mainly concerned regarding the violence towards women by their intimate partners and they are attracted to doing so because of their socio-economic status and upbringing.

Among the given options, A, B and C do not follow from the passage whereas Option D underlines the main issue among women and that also in the countries such as India.

Therefore, Option D is the correct choice among the given options.

2. Refer to, "Worldwide as many as 38% of murders of women are committed by a male intimate partner. What makes this worse for countries like India is the fact that intimate partner violence is the highest at 37.7% in the WHO South-East Asia region."

It is clear from the above lines that the incidents of violence against women are more in India as compared to the other areas of the world, be it developed or otherwise and that is why the option that states this will be our pick for the correct answer.

Among the given options, only Option C is there that underlines the actual condition of India and the problems that women face in India whereas other options do not follow from the passage and can be ruled out from consideration.

This makes Option C the correct choice among the given options.

ie Question Ba 3. Refer to, "Warning that intimate partner violence cause serious short-and long-term problems for women and adversely affect their children besides leading to high social and economic costs for women, their families and societies."

It is clear from the above lines that the children of the couples where the women are tortured by their partners, the families of such women and the society, as a whole, suffer due to the attacks on women. Therefore all of these are adverse effects of the violence against women.

This makes Option E the correct choice among the given options.

4. Refer to, "Explaining how gender-based violence is perpetrated, the global health organisation said that men are more likely to perpetrate violence if they have low education, a history of child maltreatment, exposure to domestic violence against their mothers, harmful use of alcohol, unequal gender norms, including attitudes accepting of violence, and a sense of entitlement over women."

It is clear from the above lines that men who may not have been properly educated or have seen the history of violence at their own homes may indulge in violence against women during their own internal lives. On the other hand, troubled childhood for men can also be a reason why they may indulge in violence against women. Therefore all the given reasons are correct in this context.

This makes Option E the correct choice among the given options.

5. Refer to, "WHO together with UN Women and other partners has developed a framework for prevention of violence against women called Respect which can be used by governments to counter this menace," noted WHO."

It is clear from the above lines that WHO has tied up with UN Women and other agencies so that they all together can do something regarding the issue of violence against women all around the world. It is correct that the menace is more prevalent in the developing nations but it is there in the developed countries also.

Among the given options, we can see that only Option E explains this directly and therefore all the other options may be ruled out from consideration.

This makes Option E the correct choice among the given options.

6. Refer to, "Women are more likely to experience intimate partner violence if they have low education, exposure to mothers being abused by a partner, abuse during childhood, and attitudes accepting violence, male privilege and women's subordinate status."

It is clear from the above lines that women are most likely to face violence due to a slew of issues such as low education, subordinate mentality to men and also the history of violence in the family against their own mothers. So, all the three factors contribute to the issue of women facing violence against men. Hence, all the statements I, II and III are correct as per the information given in the passage.

This will make Option E the correct choice among the given options.

7. In the given passage, the word *perpetrated* has been used in the connotation that violence is committed against women in the world by their male partners and the rate is alarmingly increasing as per the report published by WHO.

Among the given options, *committed* is similar in meaning to the word whereas the other given options are completely out of context here. Therefore all of them can be ruled out. *Ratified* means *confirmed* whereas *rectified* refers to *making something right*.

This makes Option A the correct choice among the given options.

8. The word *adversely* has been used in the given passage in the context that the cases of violence often negatively impact the lives of the affected women and also their families. This is a stark reality as pointed out by WHO in its report.

Now among the given words, *negatively* is similar in meaning to the given word whereas *honestly* and *really* are completely out of context. Hence all of them can be ruled out except *positively* which is opposite in meaning to the given word.

This makes Option B the correct choice among the given options.



Presents

## **TestZone**

India's least priced Test Series platform



### **ALL BANK EXAMS**

2020-2021 Test Series

@ Just

₹599/-300+ Full Length Tests

- ☑ Brilliant Test Analysis
- ☑ Excellent Content
- ☑ Unmatched Explanations

**JOIN NOW**