### \_ Friends! We Used Smartkeeda and cracked Bank Exams बैंक परीक्षाओं के लिए निहिचत रूप से

### सर्वश्रेष्ठ मॉक टेस्ट सीरीज



**AKSHIT ARORA IBPS RRB PO 2023** 



**DHRUBAJYOTI DEB IBPS RRB PO 2023** 



**AKARSHAN TIWARI IBPS RRB PO 2023** 





**AAKASH PATHANIA IBPS RRB PO 2023** 



**ARUNITA MAITRA IBPS RRB PO & OA 2023** 



**ANJUSHREE GHOSH IBPS RRB PO 2023** 





**SUMAN KUMAR IBPS RRB PO 2023** 



**ARNAB BOSE** IBPS RRB PO & OA 2023 IBPS RRB PO & OA 2023



**PUJA KUMARI** 



**DHAIRYA GAUR IBPS RRB PO 2023** 



LALIT YADAV **IBPS RRB PO 2023** 

It's Your Turn Now **Take A Free Mock Test** 

USE CODE

FEST24 for 10% OFF

# Puzzle Test Questions for Bank Exams (SBI Clerk, IBPS Clerk, SBI PO Pre, IBPS PO Pre, IBPS SO Pre, & RRB Scale I Pre)

#### Puzzle Test Quiz 51

## Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside:

There were five singers – Reema, Naina, Roma, Nisha and Priya performed in a singing concert but not necessarily in same order. They gave their performances at different timings but in back to back manner. The duration of the performance of each singer was different. The total duration of the performances by all the singers was of 10 hour. There was no gap between the performances of all the singers. The duration of the performance was for either full hour or half an hour but not for one third or one fourth hour.

Naina performed from 10:30 PM to 1 AM. Priya performed immediately before or immediately after Naina. The performance of Priya was of three hours. The duration of the performance of Nisha was more than duration of performance of Roma by 1 hour. Nisha performed just after the performance of Roma. The performance of Nisha was not at the last. Reema performed before the Naina but not immediate before. The duration of performance of Reema was of 1.5 hours. The timing of performance of Roma was after 5:00 PM.

#### **Questions:**

# **1.** What is the average duration of the performances being performed in between performances of Roma and Priya?

A. 3 hrs B. 4.5 hrs C. 2.25 hrs D. Can't be determined E. None of these

2. Who among the following performed immediately after Naina?

A. Nisha B. Priya C. Roma D. Can't be determined E. None of these

3. How many singers started their performance after 6 PM?

A. Two B. Three C. Four D. None E. Can't be determined

4. Four of the following are alike and so form a group. Find the one that does not belong to that group?

A. Roma - Priya B. Nisha - Roma C. Reema - Roma D. Reema Naina

E. Nisha - Priya

5. Performance of Reema was longer than Roma by how much time?

A. 0.5 hour B. 1 hour C. 1.5 hours D. Either A or B E. None of these



#### **Correct Answers:**

1	2	3	4	5
С	В	С	С	Α

#### **Common explanation:**

#### **Reference:**

They gave their performances at different timings but in back to back manner. The duration of the performance of each singer was different. There was no gap between the performances of all the singers.

#### Inference:

We will keep this information mind while solving the puzzle.

#### **Reference:**

Naina performed from 10:30 PM to 1 AM. Priya performed immediately before or immediately after Naina. The performance of Priya was of three hours.

#### Inference:

At this point there are two possible scenarios in which we can use the above hints accordingly.

#### Case I:

Priya performed before Naina.

Performer	Timings	Duration
Priya	7:30 PM – 10:30 PM	3 Hours
Naina	10:30 PM – 1:00 AM	2.5 Hours

#### Case II:

Priya performed after Naina.

Performer	Timings	Duration
Naina	10:30 PM – 1:00 AM	3 Hours
Priya	1:00 AM – 4:00 AM	2.5 Hours

#### **Reference:**

The duration of performance of Reema was of 1.5 hours. The total duration of the performances by all the singers was of 10 hour. Inference:

Using the given hints we can say that the total duration of all the performances was 10 hours and the duration of the performance of Reema was of 1.5 hour.

At this point we have already figured out that the duration of the performances of Naina, Priya and Reema was of 2.5 hours, 3 hours and 1.5 hour respectively, and the total duration of all the performances was 10 hours.

Now, the total duration of the performances of Naina, Priya and Reema = (2.5 + 3 + 1.5) hour = 7 hours

Thus, the duration of the performances of remaining singers i.e. Nisha and Roma = (10 - 7) hours = 3 hours

We will keep this information in mind to use it later.

Reference:

The Question Bank

The duration of the performance of Nisha was more than duration of performance of Roma by 1 hour.

The duration of the performance was for either full hour or half an hour but not for one third or one fourth hour.

#### Inference:

Using the given hints we can say that,

 $\Rightarrow$  (Duration of the performance of Roma) + 1 hour = (Duration of the performance of Nisha)

But, we have already figured out that,

 $\Rightarrow$  (Duration of the performance of Roma) + (Duration of the performance of Nisha)

= 3 hour

So, we can say that duration of the performance of Roma and Nisha was of 1 hour and 2 hours respectively.

#### **Reference:**

Nisha performed just after the performance of Roma. The performance of Nisha was not at the last. Reema performed before the Naina but not immediate before.

#### Inference:

Here, we try to use the above hints in both of our cases separately.

#### Case I:

At this point there are two possible scenarios in which we can use the above hints accordingly - E

Performer	Timings	Duration
Roma	3:00 PM – 4:00 PM	1 Hour
Nisha	4:00 PM – 6:00 PM	2 Hours
Reema	6:00 PM – 7:30 PM 🤤	1.5 Hours
Priya	7:30 PM – 10:30 PM	3 Hours
Naina	10:30 PM – 1:00 AM	2.5 Hours

#### Case I-A:

Performer	Timings	Duration
Reema	3:00 PM – 4:30 PM	1.5 Hours
Roma	4:30 PM – 5:30 PM	1 Hour
Nisha	5:30 PM – 7:30 PM	2 Hours
Priya	7:30 PM – 10:30 PM	3 Hours
Naina	10:30 PM – 1:00 AM	2.5 Hours

#### Case II:

After using the above hints our case II can be redrawn as:

Performer	Timings	Duration
Reema	6:00 PM – 7:30 PM	1.5 Hours
Roma	7:30 PM – 8:30 PM	1 Hour
Nisha	8:30 PM – 10:30 PM	2 Hours
Naina	10:30 PM – 1:00 AM	2.5 Hours
Priya	1:00 AM – 4:00 AM	3 Hours

#### **Reference:**

The timing of performance of Roma was after 5:00 PM.

#### Inference:

At this point we can say that both case I and case I-A are contradicting with the above hint so we can say that **case I and case I-A are invalid cases.** 

At this point we can say that Case II is the final solution of the puzzle set.

#### Case II:

		ation Dank
Performer	Timings	Duration
Reema	6:00 PM – 7:30 PM	1.5 Hours
Roma	7:30 PM – 8:30 PM	1 Hour
Nisha	8:30 PM – 10:30 PM	2 Hours
Naina	10:30 PM – 1:00 AM	2.5 Hours
Priya	1:00 AM – 4:00 AM	3 Hours

#### Answer:

#### 1.

Following the final solution we can say that performances that took place between Roma and Priya were the performances of Nisha and Naina of duration 2 and 2.5 hrs respectively.

Average duration = (2 + 2.5) / 2 = 2.25 hrs.

Hence, the correct answer is option C.

2.

From the following explanation it is clear that Priya performed immediately after Naina.

Hence, the correct answer is option B.

3.

Following the final solution we can say that 4 singers performed after 6 PM.

Hence, the correct answer is option C.

4.

All the options except option C has the pair where duration of performance of both the performers are either in whole numbers or in decimal.

Where as in option C the performance duration of Reema is in decimal while that of Roma is in whole number.

Hence, the correct answer is option C.

5.

From the common explanation it is clear that duration of performance of Roma and Reema were 1 and 1.5 hours respectively.

The Question Bank

Thus the required answer is 0.5 hour.

Hence, the correct answer is option A.

### Smartkeeda

The Question Bank

Presents

**Testzone** India's Leading Test Series Platform

### All Banks Exams 2024-25 12 Months Plan

@Just

<sup>Rs.</sup> 764

To get 10% Off use code FEST24

✓ Brilliant Test Analysis
✓ Excellent Content
✓ Unmatched Explanation

### **Buy Now**