CLAT 2020 Test Series Plan

By NLU and NUJS Toppers



Brilliant Analysis
Excellent Content
Unmatched Explanations

Logical Reasoning Questions for CLAT Exam

Logical Reasoning Quiz 9

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

The doctors are agreed that saving the planet needs cutting emissions. IPCC assesses that human-induced warning reached approximately 10C above pre-industrial levels in 2017, and it is against this backdrop that we must understand the gaol of keeping global temperature increase limited to below 1.50C by 2100. That we are currently on track for a 3.20C to 3.90 rise instead, indicates the scale of present failure and future threat.

Overall greenhouse gas emissions are still rising, nitrous oxide has reached 123% and atmospheric methane 259% of the pre-industrial level .Helped along by how it remains in the atmosphere for centuries, carbon dioxide levels are higher than they have been in 4,00,000 years. The Anthropocene era is already experiencing a very different climate from what our ancestors knew and heading for much worse.

To any alien observer our inability to pull together, to do what the doctors have prescribed, must look like the Suicide Pact of the 7 Billion. It is widely reported that the impact of the warming will fall on the poor and vulnerable, but by no means will they be the only with a severely stressed quality of life.

If that were the case, we would have been talking about a murder pact. Sure, Dhaka is barely 4 metres above sea level with surrounding areas being even more low-lying, so the prospect of a 3.90C rise gives it a sinking feeling. But this will also make a tinderbox out of California and rain the fury of many Hurricane Katrinas on New Orleans and spread the wrath of heatwaves through Australia and Europe. In the 2003 European heatwave Paris recorded an excess death rate of 141%.

There is really nowhere to run no matter how rich you are. It's like when Delhi is in November hell and loose talk about migrating to other cities happens. As Meenakshi Reddy Madhavan writes," Get out of Mumbai, see that you do, the sea is coming for me and you. Get out of Bangalore I'd recommend, before the water comes to an end. Move to Goa? It's pretty dire you might end up dead in a garbage fire...So get out? Why bother? Just choose your tomb."

ne Auestion Rank

In disparate movements like Fridays For Future and Extinction Rebellion, it is really no surprise that young people are at the forefront of protesting the current state of affairs. Consider that the children born today will actually live to see the 3.90 nightmare, no matter how rich their country. In this sense Greta Thunberg is absolutely right, young people are bearing the brunt of leaders failures. The adults have signed them onto the suicide pact by proxy.

[Extracted from editorial by Renuka Bisht "The Children Are Cursing us"]



1. Consider the following statements from the passage and answer the questions accordingly

Assertion (A) : The goal of keeping global temperature increase limited to below 1.50 by 2100

Reason (R) : IPCC assesses that human induced warming reached approximately 10 Celsius above pre-industrial levels in 2017

- A. A is true but R is false
- B. A is false and R is true
- C. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
- D. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

2. Which of the following statements suggest that green gas emission are still rising.

A. Nitrous oxide has reached 123 % and atmospheric methane 259% of the pre-industrial level.

- B. In 2003 European heatwave Paris recorded an excess death rate of 141%.
- C. We are currently on track for a 3.20C to 3.90C rise in average global temperature.
- D. All of the above

3. According to the passage a 3.90 C increase in the average global temperature will impact.

- A. Poor and vulnerable with severely stressed quality of life uestion Bank
- B. 7 Billion people towards a suicide pact.
- C. Dhaka which is 4 metres above sea level.
- D. All of the above

4. Which of the following statement support the contention that "no matter how rich you are there is really nowhere to run".

A. Get out of Mumbai, see that you do, the sea is coming for me and you.

- B. Get out of Bangalore I'd recommend, before the water comes to an end.
- C. Move to Goa? It's pretty dire, you might end up dead in a garbage fire...So get out?
- D. All of the above

What can be inferred from the statement "young people are bearing the brunt of 5. leaders failures".

- Α. Overutilization of resources and failure to combat emissions by world leaders to boost economy has led to global warming jeopardizing the young generation's future.
- Leaders have failed to support movements like Friday For Future and Extinction Rebellion. Β.
- Rich country leaders have not been able to concile with poor countries over the utilization of C. resources of Earth planet.
- World leaders have failed to improve existing infrastructure and boost trade. D.

Correct Answers:

1	2	3	4	5
С	А	D	D	А





www.smartkeeda.com | testzone.smartkeeda.com SBI | RBI | IBPS | RRB | SSC | NIACL | EPFO | UGC NET | LIC | Railways | CLAT | RJS

Explanations :

1. Refer to the lines 3-5 of the passage the author clearly states that the global temperature is rising alarmingly at 10 Celsius and moreover will increase to the range of 3.20C to 3.90C by year 2100.So the limit has been capped to curb its increase at 1.5oC in order to avoid global catastrophe.

So option C is the right answer.

2. The question asked is related to green gas emission nitrous oxide and atmospheric methane are green gases that warm the environment. Hint 2: Refer to the lines 6-7 of the passage. Other options are also accountable for rising temperatures and climate change but still are out of the purview of green gas emission.

So option A is the answer.

3. The author clearly mentions that poor and vulnerable will be deeply impacted and moreover all the 7 billion will be at the risk of sudden extinction with catastrophe that the climate change with the rise of temperatures will bring. Rising sea level will emerse a lot of cities including Dhaka which is just 4 metres above sea level.

So option D is the right answer.

4. The author has cited the comments of Meenakshi Reddy Madhavan which point out that the climate change will make people to run out of the cities but to enter into the another with an imminent danger. So all the options suggest that no matter how rich you are you will have nowhere to run.

The Question Bank

So option D is the answer.

5. The author has mentioned clearly that the leaders have failed in reducing emissions which has led to global warming. Moreover the rising temperatures threaten the future generations with catastrophic climate in the future. It is analogous to nurture the present, the future is being compromised.

So option A is the answer. Other options can be ignored.



