CLAT 2020 Test Series Plan

By NLU and NUJS Toppers



✓ Brilliant Analysis
 ✓ Excellent Content
 ✓ Unmatched Explanations



Logical Reasoning Questions for CLAT Exam

Logical Reasoning Quiz 7

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

Let's see what its not - its not a response to India's Article 370 decision of August 2019. China would have taken "steps" in 2019 itself, so that's not it. Yes, the Indian Darbuk-Shyok-DBO all-weather road is a problem, but that road has been under construction for years, including a changed alignment. China is also unlikely to be using a border stand-off where it may not achieve victory to retaliate against India's new FDI restrictions. For those who didn't notice, China has retaliated by banning pork imports from India.

Berti Linter wrote in his book, China's India War, that the 1962 war was China's way of diverting attention from the failure of its Great Leap Forward programme. In 2020, the ducks are not lined up for President Xi Jinping . China has a credibility problem regarding Covid-19, which has a knock on effect in global bodies key to China's place as the presumptive superpower.

"De-coupling "will be terrible, even if imperfect, China's growth model will be hit, particularly if global supply chains have to be diversified away from the China. This might seem like a good time to demonstrate dominance on the only un-demarcated boundry, teach the Indians a lesson, give India's vaulting ambitions a reality check by showing up its inadequacies; struggling with a pandemic ,crashing economy and floundering on national security. India shouldn't get away with "uninstall Chinese apps".

As for China, India should be prepared for more trouble on the boundary as it continues its infrastructure building activity and improves defence deployments. Indians should step away from talking of "different perceptions" of the LAC. They are not "perceptions". They are two claim lines that overlap in certain areas. When we say, "perceptions", we are essentially giving the Chinese a free pass to change the position on the ground and claim that to be the LAC. India made its boundary alignment clear to the Chinese in 1960,through six exhaustive meetings in Delhi, Beijing and Rangoon (Yangoon).

[Extracted from editorial by Indrani Bagchi "What's behind Chinese Intrusions"]

1. According to the passage how has China retaliated to India's FDI restrictions.

- A. It has initiated standoff with Indian army at Indo-China boundary.
- B. It has banned imports of pork from India
- C. It has asked Indians to uninstall chinese apps from their mobile phones
- D. It has decoupled from cross border trade between the countries.

2. According to Bertil Lintner the motive of China behind 1962 India war was

- A. China's way of diverting attention from the failure of its Great Leap Forward programme.
- B. China had credibility problem amongst the world bodies
- C. China befriended India to become superpower in South East Asia
- D. China wanted to teach Indians a lesson

3. According to the passage why "De-coupling" will be terrible, even if imperfect.

- A. China's growth model will suffer as its global supply chain will be disrupted.
- B. China is lacking credibility with world global bodies on the pretext of covid -19.
- C. China presumptive superpower tag would be jeopardy
- D. All of the above

4. Consider the following statement from the passage and answer accordingly

Statement : India should be prepared for more trouble on the boundary

Assumption I: China continues with its infrastructure building activity

Assumption II: China is improving its defence deployments

- A. Only assumption I is implicit
- B. Only assumption II is implicit
- C. Both assumption I and assumption II is implicit
- D. Neither assumption I nor assumption II is implicit

5. According to the author why India should refrain from talking of "differing perceptions" of the LAC

- A. India is giving China a free pass to mark LAC and change position on the ground
- B. India is claiming that there are two claim lines that overlap in certain areas.
- C. India should not change its stand on boundary alignment that was finalised in 1960
- D. All of the above

Correct Answers:

1	2	3	4	5
В	Α	D	С	D



Explanations:

1. According to the passage refer to the lines 5-6 where it is clearly mentioned that China has retaliated regarding the FDI restrictions by India banning imports of pork from India.

So option B is the answer. Other options can be rejected by the method of elimination.

2. Refer to the lines 7-8 of the passage which clearly state that China in order to divert attention from the Great Leap Forward programme had waged war on India. Other option can be rejected.

Option A is the answer.

3. According to the passage the factors regarding the de-coupling above point to China loss as everything is not as aligned in 2020 as it was in 1962. So all the options point to terrible effect for China if not perfect.

Clearly option D is the answer.

4. Refer to the lines 19-20 of the passage ,it clearly states that author is concerned with the fact that China has increased its defence deployments and infrastructure building activity so India should be prepared for more trouble on the boundary. So both the assumptions provide enough support to be implicit with the statement.

So option C is the answer.

5. According to the lines 22-25 all the options are premises which support the contention that India should refrain from talking of "different perceptions".

So definitely option D is the answer.





CLAT 2020 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS



₹999/-Join now 20 a

The Question Bank



TestZone INDIA'S LEAST PRICED TEST SERIES

- ☑ Brilliant Test Analysis

JOIN NOW