CLAT 2020 Test Series Plan

By NLU and NUJS Toppers



Brilliant Analysis
Excellent Content
Unmatched Explanations

Logical Reasoning Questions for CLAT Exam

Logical Reasoning Quiz 6

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

In Britain, the government run National Health Service (NHS) was always very popular. A 2015 survey showed that as many as 89% of British people were strongly in its favour. However, many influential British Conservatives never supported the NHS.

In 2002, Boris Johnson tore into the NHS and called it "monolithic", "monopolistic" and "unimprovable". In his book 'Friends, Voters, Country-men', he went on to suggest that "We need to think of new ways of getting private money into NHS" In 2015 Jeremy Hunt, Conservative government secretary of health, even made a deal with Bain Capital (partly owned by Mitt Romney) for supplying blood plasma in the UK.

Over the years, cuts in NHS funding crippled its functioning .The state grant it received was just about enough for running costs with little left over for infrastructural upgrading ,training and recruiting professionals. Fortunately, that attitude is all set to change, PM Johnson today is willing to rush into a burning building to save NHS, why?

Well, it was the NHS that nursed Johnson to health after Covid-19 struck him. Which is why he is now a changed man, forever grateful to this state run service. If anything, this pandemic has shown that the rich and poor can be laid low equally. Consequently, those who once demonised public health delivery are ready to switch sides.

We see the ravages of Covid-19 in India as well. Once again, the overwhelming number of health professionals taking a bullet for us- doctors, nurses, ambulance drivers and paramedics-are public servants. Some years back a Universal Health cover proposal went out to the last UPA government, but that never quite got a foot in the door. One is often tempted to read left or right wing politics in healthcare, but really it is primarily, if not only, about citizenship.

Pandemics extract a terrible price but they teach us a fundamental lesson. When we fall sick together we realise the true value of staying connected.

[Extracted from editorial by Dipanker Gupta "Falling Sick Together "]

1. According to the passage what course of actions British conservatives should taken to revive NHS.

- A. Boost private funding into the NHS by innovative means
- B. Upgrade its infrastructure
- C. Increase the state grant so that NHS funding can be monetised properly
- D. Recruit and train more professionals

2. Consider the following statements from the passage and answer accordingly

Assertion(A) : Johnson is a changed man , forever grateful to this state run service.

Reason (R) : Well, it was the NHS that nursed Johnson to health after Covid-19 struck him.

A. A is true but R is falseB. A is false but R is trueC. Both A and R are true and R is the correct explanation of AD. Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

3. Consider the following statements and assumptions from the passage and answer accordingly

Statement : In 2002, Boris Johnson tore into the NHS and called it "monolithic", "monopolistic", and "unimprovable".

Assumption I : Boris Johnson never supported the NHS

Assumption II : Boris Johnson wanted to improve the old age NHS

- A. Only assumption I is implicit in the statement
- B. Only ass<mark>umption</mark> II is implicit in the statement
- C. Both assumption I and II are implicit in the statement
- D. Neither assumption I nor assumption II is implicit in the statement

4. According to the author the main point of the passage is

A. Pandemics teach us a lesson that when we fall sick together we realise to stay together.

B. Public health infrastructure should never be underestimated in the country and should be taken care off by proper funding.

C. State should increase funding in private health infrastructure because public health infrastructure is unimprovable

D. The pandemic has shown that the rich and poor can be laid low equally.

5. According to the passage Universal Healthcare should be defined as

A. Free and accessible healthcare maintained wholly by the state for its citizens with no distiction regarding to rich or poor.

B. A healthcare under the state but maintained partially by the private entities.

C. A healthcare run by private entities but funded by the state.

D. A healthcare maintained by the state but paid by the citizens.

Correct Answers:

1	2	3	4	5
С	С	D	В	А





www.smartkeeda.com | testzone.smartkeeda.com SBI | RBI | IBPS | RRB | SSC | NIACL | EPFO | UGC NET | LIC | Railways | CLAT | RJS

Explanations :

1. According to the passage the NHS has been grappling with the problem of shortage of funding by the state. In order to improve infrastructure, recruit and train more professionals British conservatives need to increase state grant so that NHS can revive.

So option C is the right answer.

2. According to the passage lines 13-14 clearly mention that Boris Johnson changed his perception about NHS because it was none another than NHS that saved his life from covid -19.

It is clear that option C is the right answer.

3. According to the passage both the assumptions 1 and 2 are not suggestive of the statement .However Boris Johnson does criticizes the NHS but it can't be inferential that he did not want to support the NHS. Similarly the point of improving the NHS also doesn't get reflected in the reasoning of the statement.

So option D is the answer. Smartkeeda

4. According to the passage British government had been critical of NHS and never emphasized on its funding which crippled its proper functioning. But in time of the pandemic it was this public infrastructure healthcare system that saved a lot of lives .Therefore it should be the duty of the state to never underestimate the capabilities of this institution which should be taken care off by proper funding.

So option B is the answer.

5. The true definition of the Universal Heathcare lies on the principle of complete social security, where the healthcare is provided to the citizens free and without any discrimination.

So option A is the correct answer.



