CLAT 2020 Test Series Plan

By NLU and NUJS Toppers



✓ Brilliant Analysis
 ✓ Excellent Content
 ✓ Unmatched Explanations



Logical Reasoning Questions for CLAT Exam

Logical Reasoning Quiz 3

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

Friendship with the US is fraught with friction-and fiction -even at the best of times. For the most part, and with most countries, it involves an unequal relationship with one party frequently invoking God. Ask the Mexicans, one of whose leaders exclaimed," Poor Mexico....so far from God and so close to the United States!" Or Canadians, who often say," God Bless America, but God help Canada to put up with them!" Washington is an overbearing and demanding friend intent on maintaining its global primacy. It is even more so during the Trumpera: America First.

If one goes by the premise that it is better to be ignored by Washington than be courted by it, India may have been lucky that for the nearly half century it was at the margins of American interest. That time ended in the late 1990s. Successive Indian prime ministers over the past 22 years have taken New Delhi closer and closer to Washington-none more than Prime Minister Narendra Modi-bridging the chasm that developed during half a century of Cold War.

Much of this embrace stems from India's emergence as a potential economic powerhouse and enduring people-to-people ties. Even during the Cold War, when New Delhi was widely seen as Soviet camp follower, more Indians went to the US-and were welcomed-than to Russia. As a result, the US is now home to more than 4 million Indian-Americans who see it as their karma bhoomi, and around 200,000 Indian students at any given time. No country in the world has hosted and absorbed more. This is why some of the world's top companies such as Microsoft, Google and IBM, have CEOs of Indian-origin.

Despite this, the US-India economic relationship has underperformed and has been undeserved, particularly when compared to China, after a decade of rapid growth. Although trade ballooned from teen billions at the turn of the century to nearly \$100 billion by 2015, it has not keep pace with the strategic intent/goal of the US to support India's rise as a global power and a counter weight to China. In fact, the projection during the Obama-Biden -Kerry-Clinton years that trade could be bumped up to \$500 billion remains as distant as New Delhi's hopes of ramping its GDP to \$5 trillion by 2025.

[Extracted from editorial by Chidanand Rajghatta "Looking Beyond The Razzmatazz"]

1. According to the author countries that tie up with America face backlash because

- A. America is a demanding friend whose intent is to maintain its global supremacy.
- B. America is next to God for these countries.
- C. Friendship with US is fraught with friction and fiction
- D. America maintains a status quo "America First"

- 2. According to the passage why some of the world's top companies such as Microsoft, Google and IBM, have CEO's of Indian-origin.
- A. More Indians migrated to US in search of jobs, higher studies and built a big Indo-American Community.
- B. US tech companies body shopped good Indian brain.
- C. IT revolution has led to globalisation with more Indians being a part of it.
- D. None of the above
- 3. According to the passage US-India economic relationship has underperformed and underserved. What is the major reason behind it.
- A. India -China trade growth which has risen in this decade.
- B. The intent of the US to not support the India's rise as a global power.
- C. US tries to maintain relationship on its own conditions which are counterproductive to the trade balance.
- D. India -US ties are not so good from the times of cold war.
- 4. According to the passage what kind of reasoning process is inferred from the statement below.

In fact, the projection during the Obama-Biden-Kerry-Clinton years that trade could be bumped up to \$500 billion remains as distant as New Delhi's hopes of ramping its GDP to \$5 trillion by 2025.

A. Circular reasoning

B. Parallel reasoning

C. Abductive reasoning

D. Analogy

5. The author mentions in the passage that it is better to be ignored by Washington than be courted by it. If a country is not courted by Washington then

A. It will be ignored by the Washington

B. It will not be ignored by the Washington

C. It will be reconsidered by Washington

D. None of the above

Correct Answers:

1	2	3	4	5
Α	Α	В	С	D



Explanations:

1. According to the lines 6-7 author implies that America has maintained relationship with fellow countries in order to maintain its world supremacy. Other premises support this contention as unequal relationships have resulted in the countries to cry "God". Therefore option A provides a better answer to the question. Option B is pointless and not mentioned anywhere in the passage. Option B and C are premises that inferentially support option A as the conclusion.

So option A is the clear answer to countries facing backlash maintaining relationship with the US.

According to the lines 17-18 of the passage which clearly mentions that more Indians left for America from India than any other country in pursuit of higher studies (around 200,000) and 4 million Indians residing in US. And companies such as Google, Microsoft and IBM are all major US tech giants. So its clearly possible that these companies will have Indians working who later became CEO's of the company.

So option A is the clear answer. Other options can be rejected outrighty by method of elimination.

According to the lines 22-25 the author argues about the intent of the US to see India as a global power. Somehow this contention supports India being underestimated by the US in terms of capabilities. The major reason that economic relationship has not boomed at their capability level. So it can be inferred that option B is the good answer to the question. Option A which tries to explain analogy is not a strong reason to question asked. Similarly option C and D are either beyond the scope of the passage or weakly inferential to the statement in question.

So option B is the answer.

4. The two statements can be inferred from the statement, 1: projection during the Obama -Biden-Kerry-Clinton years that trade could be bumped up to \$500 billion and 2: New Delhi's hopes of ramping its GDP to \$5 trillion by 2025. The author uses analogy between the statements to present its conclusion.

So option D is the answer. Other options can be rejected by method of elimination.

5. The author provides two alternatives: either-or structure. Washington can take two actions accordingly either court a country or ignore a country. So if is not courting a country then obviously it is ignoring it.

So option A is the answer.

[Hint: See dysjunctive syllogism]



CLAT 2020 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS



₹999/-Join now 20 a

The Question Bank



TestZone INDIA'S LEAST PRICED TEST SERIES

- ☑ Brilliant Test Analysis

JOIN NOW