## **CLAT 2020 Test Series Plan**

By NLU and NUJS Toppers



✓ Brilliant Analysis
 ✓ Excellent Content
 ✓ Unmatched Explanations



### **Logical Reasoning Questions for CLAT Exam**

#### **Logical Reasoning Quiz 15**

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

According to the political scientist Francis Fukuyama, three features define populism. First populists embrace economic policies that feel good to voters in the short run but prove to be unsustainable in the long run. They rely heavily on personal charisma and a direct connection with the people. This makes them naturally suspicious of institutions, which they usually try to undermine.

And finally, when a populist refers to the people, he usually means a subset of the nation's population. Racial or religious minorities often find themselves excluded from this definition. To this you might add another characteristic shared by contemporary populists — a fraught relationship with their countries traditional metropolitan elites, including gatekeepers in the legacy media. It's no coincidence that Trump rails constantly against "fake news", or that much of the London media dismissed Boris as a conniving clown fundamentally unfit for high office.

Prime Minister Narendra Modi has no trouble meeting these criteria. When it comes to economic policy he has relied heavily on welfare schemes to boost his popularity. In some parts of India, it is hard to locate a voter who has not benefited personally form one of Modi's schemes, or is not related to someone who has. Toilets, houses, cooking gas, light bulbs, bank accounts, small business loans, and health insurance constitute just a partial list of the Modi cornucopia of freebies and subsidies.

Does it feel good for voters? Evidently, going by Modi's thumping re-election earlier this year. Is it sustainable? With economic growth slowing to a meagre 4.5%, the fiscal deficit ballooning, and so-called tax terrorism by rapacious taxmen driving businesses into their shell, it's hard to see how.

Nobody can deny that Modi exudes the kind of raw political charisma that defines the most successful populists. This imbues many of his followers with a cult like quality. They may have spent ten years spouting one set of views on privatisation or deficit-financed welfare spending or the need for simplicity in taxation. But as both an emotional and a practical matter their allegiance to Modi comes first. What he does is what they believe in.

[ Extracted from editorial by Sadanand Dhume " How to beat a populist " ]



#### 1. Which of the following statements is not an attribute of a 'populist' figure.

- A. A populist leader embraces unsustainable economic policy fruitful for the voters initially but undermining the institutions.
- B. A populist represents only a certain subset of population.
- C. A populist doesn't go with elite media panels specially metropolitan news channels.
- D. A populist represents the racial and religious minority amongst the population.

## 2. According to the passage PM Narendra Modi fits into the populist tag. What course of actions has led PM to become a populist figure?

- A. Freebies being offered to the masses in the name of welfare schemes like toilets, gas connections, public insurance, bank accounts, etc.
- B. Criticising his opponents on the mismanagement of the country before his coming into the power.
- C. Make use of electronic, print and social media to popularize himself.
- D. Being holistic with the international community.

#### 3. Consider the following statement from the passage and answer accordingly.

**Assertion (A):** Populists embrace economic policies that feel good to voters in the short run but prove to be unsustainable in the long run.

**Reason** (R): The fiscal deficit is pushed forward due to subsidised welfare schemes and economic growth is hampered.

The Question Bank

- A. A is true and R is false.
- B. A is false and R is true.
- C. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
- D. Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.

## 4. Which statement from the passage explains the argument that what Modi does his followers believe in?

- A. Nobody can deny that Modi exudes the kind of raw political charisma that defines the most successful populists.
- B. Evidently, going by Modi's thumping re-election earlier this year.
- C. Prime Minister Narendra Modi has no trouble meeting these criteria.
- D. But as both an emotional and a practical matter their allegiance to Modi comes first.

## 5. According to the passage which of the following imply negative aspect for the economy despite having a populist leader?

- A. Growth rate falling to record level of 4.5%.
- B. Fiscal Deficit inflating to maximum levels.
- C. Tax-Terrorism being inflicted on the businesses without any resolution by the taxmen.
- D. All of the above

#### **Correct Answers:**

1	2	3	4	5
D	Α	С	D	D





### **Explanations:**

**1.** According to the opening paraphrase of the passage option A, B and C define the characteristics of a populist figure, option D is clearly mentioned as an exception to the representation of the people to a populist personality elected from the democratic elections.

Often the minorities get excluded and therefore option D provides the better answer.

2. The passage clearly explains that PM has gained a populist figure with a campaign of welfare schemes to the massses [Refer the lines 13-18 of the passage].

Therefore option A is the clear answer. Other options can be rejected.

**3.** The author clearly mentions that it is not sustainable for the economy to withstand freebies and welfare schemes in the long run as the fiscal deficit is ballooned and the growth rate is hampered.

So option C is the right answer as the reason explains the assertion.

4. According to the closing lines of the passage the followers of Modi get inspired by him irrespective to their emotions and practical matters. They tend to support him in whatever he does. So closest answer is their allegiance to the populist figure.

Other options are also good answer but regarding the objectivity option D stands out a better answer.

**5.** Refer to the lines 19-22 of the passage where all the options imply negative aspect for the economy as the populist leaders in order to create vote bank tend to create welfare schemes out of ballooning fiscal deficit, taxmen lynching the businesses and thus a negative growth is fostered.

So option D is the right answer.





# CLAT 2020 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS



₹999/-Join now 20 a

The Question Bank



## TestZone INDIA'S LEAST PRICED TEST SERIES

- ☑ Brilliant Test Analysis

**JOIN NOW**