CLAT 2020 Test Series Plan

By NLU and NUJS Toppers



Brilliant Analysis
Excellent Content
Unmatched Explanations

Logical Reasoning Questions for CLAT Exam

Logical Reasoning Quiz 14

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

What kind of leadership is best suited to combating a pandemic? Two broad templates have emerged in India: the first, a controlling, fear- inspiring, government by danda, the second, a delegating decentralising model. The jury's still out on which works better in chaotic Indian conditions, but for the moment evidence shows that the decentralise and delegate approach is proving more effective than supremo-led government by fear.

Take for example the chief ministers of Rajasthan and Karnataka : Congress's Ashol Gehlot and BJPs BS Yediyurappa. Gehlot is an accommodative politician of the old school, keeps a low profile and is not adversarial. Instead he's consistently worked with the bureaucracy to find innovative measures of tracing and testing. Rajasthan's early success in fighting the Covid explosion in Bhilwara town is credited to an empowerment of local bureaucracy with the Bhilwara DM stating that the CM gave him a "free hand".

In Karnataka – a standout Covid fighter state- Yediyurappa has also shown that he is willing to accept his limitations. The Yediyurappa model is not one where the CM has all the answers, but where experts have been brought in at all levels. Importantly, he has been willing to share credit with his officials.

In contrast, in neighbouring Telangana, 'strongman' CM K Chandrashekar Rao is a one man show, ruling by diktat not dialogue. The result is Karnataka is well ahead of Telangana in managing Covid, with far fewer deaths.

Rao is a prototype in a way of the 'Modi model'. Prime Minister Narendra Modi's ruling style is not decentralising, instead it relies on strongly statist messaging. Modi has likenend the coronavirus devastation to the World Wars and also compared the fight against Covid to the Mahabharat war. Before the national lockdown, the PM had announced a one day "Janata Curfew".

Fear-inspiring, militarist terminology harping on 'Mahabharat like war' and 'curfew' may be seen by some as the only way that unruly, undisciplined Indians can be brought firmly to heel. Yet initial reactions to the PM's lockdown broadcast were of panic-stricken buying in grocery stores. The consequences of rising levels of panic and fear is inevitably anger. Anger in turn spurs scapegoating of communities and citizens stigmatising each other.

[Extracted from editorial by Sagarika Ghose "Leadership in Covid Times"]



1. What course of action a successive leadership needs to follow in order to tackle the pandemic?

- A. A fear inspiring rule and control of Police by force will stop the pandemic.
- B. A decentralisation strategy with the local governments getting more power to handle at the state level.
- C. Slowly building up the herd immunity.
- D. A free hand to the army and defence personal to tackle the situation.

2. Consider the following statements from the passage and answer accordingly

Assertion (A) : Rajasthan's early success in fighting the Covid explosion in Bhilwara town is credited to an empowerment of local bureaucracy with the Bhilwara DM stating that the CM gave him a "free hand".

Reason (R) : Gehlot is an accommodative politician of the old school, keeps a low profile and is not adversarial

- A. A is true and R is false.
- B. A is false and R is true.
- C. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
- D. Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.
- 3. Consider the following statement from the passage and answer accordingly

Statement : Karnataka is well ahead of Telangana in managing Covid, with far fewer deaths.

Assumption I: Karnataka CM followed the Rajasthan's Bhilwara model.

Assumption II : Telangana CM followed the dictatorship model.

- A. Only assumption I is implicit
- B. Only assumption II is implicit
- C. Both assumption I and assumption II are implicit in the statement
- D. Neither assumption I nor assumption II is implicit in the statement
- 4. Which of the following statement strengthens the argument that Prime Minister Narendra Modi's ruling style is not decentralising , instead it relies on strongly statist messaging ?
- A. PM Modi comparing the corona pandemic to world war and 'Mahabharath war'.
- B. The unruly and undisciplined Indians can only be taught with the militarists terminology.
- C. PM announcing the national lockdown for 21 days at middle of the night without informing the people in advance.
- D. All of the above

5. According to the author which of the following is the reason for scapegoating of communities and citizens stigmatising each other.

- A. The possible rise of fear and panic leading to stigmatising of the communities out of anger caused by the same fear.
- B. Antinational agencies with the help of social media rationalise the people with such opinions.
- C. The coronovirus is highly contagious and can spread very swiftly to any community within short span of time.
- D. The international organisations like WHO guidelines to trace the communities infected with virus.

Correct Answers:

1	2	3	4	5
В	С	С	С	А





www.smartkeeda.com | testzone.smartkeeda.com

SBI | RBI | IBPS | RRB | SSC | NIACL | EPFO | UGC NET | LIC | Railways | CLAT | RJS

Explanations :

1. Refer to the lines 4-5 of the passage where the author clearly mentions that the decentralisation of the guidelines to the local administration can help effectively against the pandemic than any other strategy.

So option B is the clear answer. Other options are also possible but can be rejected in the light of option B having a better answer.

2. Mr.Gehlot has been described as the CM with inclusiveness and accommodation of new ideas, decentralising the guidelines giving local administration free hand to tackle the pandemic in Bhilwara Rajasthan.

So option C is the correct answer.

3. Refer to the lines 12-16 of the passage where the author clearly mentions that Karnataka followed the experts and the CM did follow the model similar to Rajasthan decentralising the strategy by relying on the local administration comprising of District Magistrate and experts in the field. On the other hand the Telangana did not follow similar strategy and being one man show could not control the pandemic as effectively as Karnataka.

So both assumptions are implicit in the statement and therefore option C is the answer.

4. Option A and B are suggestions and elaborations and do not form the premise for the argument above. But option C strengthens the contention that PM Modi believes in statist messaging and doesn't consider the option of decentralisation of the information through the states and local administration.

The Question Bank

So option C is the right answer.

5. Refer to the closing lines of the passage where the author clearly mentions that the anger caused by the fear and panic can turn the people to stigmatize a particular community of spreading the virus.

So clearly option A stands out the better answer. Other options can be rejected.



www.smartkeeda.com | testzone.smartkeeda.com

