### **CLAT 2020 Test Series Plan**

By NLU and NUJS Toppers



✓ Brilliant Analysis
 ✓ Excellent Content
 ✓ Unmatched Explanations



### **Logical Reasoning Questions for CLAT Exam**

#### **Logical Reasoning Quiz 12**

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside. [A Set of 4 Questions]

Two distinguished former diplomats one of whom spent a term in India as Pakistan's high commissioner (Ashraf Qazi) and the other who retired as Pakistan's foreign secretary (Riaz Khan)- turned their attention to Pakistan's India Policy in the wake of the changes in J&K in a sober and leading Pakistani daily. The former went to the extent of asserting that the J&K human rights situation "threatens to reach Genocide Convention of 1948". The latter, doubtless recognising his former colleague's absurdity, pointed out that "genocide, in the general perception, is tied up to large scale massacres, mass exodus and international outrage" but also stated that India was in for the "long haul" to "tire out the Kashmiris".

Pakistan has obviously geared itself to try to prevent any normalisation of the J&K situation through a package of calibrated approaches. These include targeted individual acts of violence which will ensure especially that economic activity does not pick up in the Kashmir Valley, but which will also prevent charges that it is unleashing high terror. Restraining terrorist acts will also help in keeping the focus on human rights.

The problem is that the Pakistani establishment is uncertain if its efforts will yield results and it is this uncertainity that is giving rise to strange and irrational notions. How else can the former high commissioner's recommendation that "if the people of the Valley are threatened with genocide, as indeed they are Pakistan's deterrent must cover them" be viewed? The former foreign secretary rejects this as impractical but wants Pakistan to make it clear that it's deterrent would cover PoK and Gilgit-Balistan and that it will find a repeat of Siachen unacceptable. This view has to be taken seriously by Indian security planners.

Amidst all these notions Pakistan is nursing the hope that when restrictions on electronic data are lifted in the Kashmir Valley such large scale and violent unrest will occur, that it will draw in international players to pressure India and bring about a new dynamic in its favour. Though the government's strategy of detentions and restrictions on electronic data in the Valley in order to prevent bloodshed has essentially worked well till now, particularly with most governments, a price is being paid through the alienation of international liberal opinion.

[ Extracted from editorial by Vivek Katju "How will J&K Unfold?"]



#### 1. Consider the statement below and answer accordingly

**Statement**: Targeted individual acts of violence will prevent any normalisation of the J&K situation.

**Assumption I :** Economic activity does not pickup in the Kashmir Valley

**Assumption II:** It will prevent charges that Pakistan is unleashing high terror.

- A. Only assumption I is implicit in the statement
- B. Only assumption II is implicit in the statement
- C. Both assumption I and II are implicit in the statement
- D. Neither assumption I nor assumption II is implicit in the statement

#### 2. Consider the following statements from the passage and answer accordingly

**Statement :** International players will put pressure on India after India will lift restrictions on electronic data in Kashmir Valley.

**Assumption I:** Large scale violent unrest will occur in Kashmir Valley

Assumption II: New dynamics will be in favour of Pakistan

- A. Only assumption I is implicit in the statement
- B. Only assumption II is implicit in the statement
- C. Both assumption I and II are implicit in the statement
- D. Neither ass<mark>umption I nor assumption II is implicit in the statement</mark>

#### 3. Consider the following statements from the passage and answer accordingly

**Assertion (A):** Pakistani establishment is uncertain if its efforts will yield results.

**Reason (R):** The uncertainity is giving rise to strange and irrational notions.

- A. A is true but R is false
- B. A is false and R is true
- C. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
- D. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

## 4. According to the author which of the following statement by Pakistani diplomats stand irrational and absurd

- A. J&K human rights situation threatens to reach genocide proportions as defined by the Genocide Convention of 1948.
- B. Genocide in the general perception, is tied up to large international outrage.
- C. If the people of the valley are threatened with genocide, as indeed they are Pakistan's deterrent must cover them.
- D. All of the above

## Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside. [A Set of 4 Questions]

Even twenty years ago, it was clear that large parts of the forest faced an imminent risk of inundation. However, these impacts cannot be ascribed solely to climate change-human interference with the landscape has hugely magnified the impacts of sea-level rise in deltaic regions throughout the world.

Because of dams and barrages, as well as the extraction of oil and water, river deltas around the globe are sinking at three to four times the rate of sea-level rise.

In the Sunderbans, there is the additional factor of cyclonic activity. The Bay of Bengal is a notoriously cyclone -prone region. Indeed the very word "cyclone" was coined in Calcutta in the 1840s by an amateur English meteorologist named Henry Piddington. Historically, Bengal, and the Sundarbans, have experienced some of the world's most destructive storms. In 1737,a cyclone almost obliterated the city of Calcutta. This storm was accompanied by an earthquake and a storm surge reportedly of 40 feet -more than the 12 foot wave generated by Cyclone Nargis.

Two other cyclones in the region killed hundreds of thousands of people-the Backerganj cyclone of 1970. The latter is thought to have killed as many as half a million people -it is reckoned to be the worst natural disaster of the 20<sup>th</sup> Century.

In recent years, advance warning systems and improved evacuation have hugely reduced the death toll exacted by cyclones. However, cyclones continue to exact a terrible cost, especially in the Sundarbans, since the mangrove forest is the barrier that protects the interior of Bengal by absorbing the main impact of destructive storms.

The Ougetion Rank

When Cyclone Alia struck in 2009, the death toll was, fortunately, much lower that with earlier storms. But, the long term effects have been devastating many embankements were destroyed, and large stretches of once-fertile land were inundated with salt water. In the aftermath, there was a huge outflow of people from the region. One of the predicted effects of climate change is that it will intensify cyclonic activity-this means that the Sundarbans, and the Bengal delta, will be hit by many more devastating storms in years to come.

[Extracted from editorial by Amitav Ghosh "Climate change will hit the poor, but the rich will lose the most"]

- 5. The author mentions that climate change will intensify cyclonic activity in the Sunderbans & Bengali Delta will be hit by more devastating storms in years to come. Which of the following events support the contention?
- A. Cyclone Amphan originated in Bay of Bengal hitting the delta in 2020
- B. Land erosion and large stretches of once fertile land of Sunderbans being inundated with salt water.
- C. Sunderbans being declared as Ramsar site.
- D. All of the above



#### 6. Consider the following statements from the passage and answer accordingly

**Statement**: When cyclone Alia struck in 2009, the death toll was fortunately much lower than with earlier storms.

**Assumptions I:** Mangrove forest is the barrier that protects the interior of Bengal by absorbing the main impact of destructive storms.

**Assumptions II:** Advance warning systems and improved evacuations have hugely reduced the death toll exacted by cyclones.

- A. Only assumption I is implicit in the statement
- B. Only assumption II is implicit in the statement
- C. Both assumption I and II are implicit in the statement
- D. Neither assumption I nor assumption II is implicit in the statement

#### 7. Consider the following statement from the passage and answer accordingly

**Assertion (A):** The very word "Cyclone" was coined in Calcutta in the 1840s by an amateur English meteorologist named Henry Piddington.

**Reason (R):** In the Sunderbans, there is the additional factor of cyclonic activity, the Bay of Bengal is a notoriously cyclone prone system.

- A. A is true but R is false
- B. A is false and R is true
- C Both A and R are true and R is the correct explanation of A
- D. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
- 8. Which of the following statement from the passage support the premises "Human interferences with the landscape has hugely magnified the impacts of sea level rise in deltaic regions throughout the world"
- A. Even twenty years ago, it was clear that large parts of the forest faced an imminent risk of inundation
- B. Because of dams and barrages as well as the extraction of oil and water, river deltas around the globe are sinking at three to four times the rate of sea-level rise.
- C. But the long-term effects have been devastating -many embankments were destroyed and large stretches of once fertile land were inundated with salt water.
- D. All of the above



## Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside. [A Set of 2 Questions]

The antecedents of Usman Khan who stabbed two people to death and injured three others at the iconic London Bridge casts a harsh and unforgiving spotlight on the global Islamist radicalisation project of which Pakistan is an epicentre. His plans to bomb local pubs and set up a terror camp in Pakistan occupied Kashmir to stage attacks, with like-minded individuals, on prominent locations back in the UK-including Mumbai-style attacks on UK Parliament-should worry the West. The British Labour Party which barked up the wrong tree by calling for self-determination in Kashmir-currently racked by an Islamist insurgency-and then wisened up with elections in sight may want to pay heed.

Western left-liberal portrayals of Indian actions in Kashmir as primarily responsible for the insurgency and terror attacks in India, fail to square up with the immigrant backgrounds that Usman Khan and fellow convict Nazam Hussain hail from. The incident is a wake-up call on the need to counter online radicalisation with its global reach and local networks that feeds off a cocktail of perceived injustices and highly selective interpretations of Islam. The democratic world needs to stand together to end armed conflicts, reassert the rule of law and peaceably integrate minority populations. Such strategies also demand vociferously isolating China on its Xinjiang model of deracinating Uighurs.

#### [ Extracted from report "Unite Against Terror" Times of India ]

- 9. The author argues that Westerners Portray Indian actions in Kashmir the reason for terrorism & insurgency in India. What flaw the westerners have in the reasoning
- A. The immigrants who had launched attacks on London Bridge were of Pakistani origin
- B. The immigrants were from Indian soil radicalised by atrocities of Indian Army in Kashmir.
- C. The immigrants were from democratic world
- D. The immigrants were from communist backed China.

#### 10. What is the main point of the passage according to the author

- A. It is high time that global online islamist radicalisation project needs to be checked
- B. The Indian troops should leave Kashmir at once.
- C. India should self-determine as suggested by British Labour Party
- D. The democratic world needs to stand together to end armed conflicts.

#### **Correct Answers:**

1		2	3	4	5	6	7	8	9	10
	;	С	D	D	Α	С	D	В	Α	Α

#### **Explanations:**

1. According to the passage referring to the lines 11-12 Pakistan has taken a calibrated approach to target India by the strategy of targeted individual acts of violence in J&K; this will ensure that economic activity will be in doldrums and secondly this will not point any finger at it that it is unleashing terror proximately.

So both the options are implicit and the correct answer is option C.

2. Refer to the lines 23-24 of the passage where author mentions that Pakistan is waiting for the day India will lift restrictions on electronic data in Kashmir. This will result into the large scale civil unrest and then in order to restrain them India will use force which will offer new dynamics in favour of Pakistan. Therefore it is more or less a cause effect statement.

So option C is the answer.

3. The statement mentions a cause effect relationship with the reason cited but is not exactly the reason behind the uncertainity. The uncertainity raises irrational statements from Pakistan but is not the reason for yielding some results which are themselves uncertain.

So option D is the answer as both the statements are true but neither of them explains each other.

4. The author cites that the above statements of the Pakistani diplomats as ambiguous and exaggerated as they represent genocides and mass killings in J&K which is quite impractical to think. And moreover why India would threaten own citizens of J&K with genocide so all the statements of Pakistani diplomats stand absurd.

Option D is the correct answer.

**5.** The recent devastation caused by cyclone Amphan is the proof that the author already mentioned in the passage and in the book written by him.

So option A is the answer.

**6.** According to the passage the author has mentioned mangrove forests as a natural protector to the interior of Bengal from storms and even the technological aspect is helping to avert any incidence of mishappenings and accidents due to storm. Both of them imply that death toll is reduced as induced in the statement. So both the options are implicit in the statement as assumptions.

Option C is the answer.

**7.** Both the statements as mentioned in the passage are true statements but there is no inferential support that due to cyclonic activity Henry Piddington would have coined the name "Cyclone".

So option D is the answer.

**8.** The author is concerned with the human activities and interferences with the landscape and dams and barrages and extraction of oil and water is made the river deltas vulnerable therefore option B supports the premise mentioned in the question. Option A and C are mere statements with weekend reasoning.

So option B stands out the better answer.

**9.** Refer to the lines 12 of the passage where author mentions that the westerners fail to think that the planners of the terrorist attack were immigrants from Pakistan and not Kashmir. This is the major fact that they should consider.

Therefore option A is the answer.

10. According to the passage the author has mentioned the major problem that lies ahead of the countries is the global outreach of terrorism with the help of internet and technologies. The islamic radicalisation is done through groups on Internet from their launchpads which should be checked by the countries.

Therefore option A stands out a better answer. Other options are either weak and out of context of the scope of the passage.





# CLAT 2020 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS



₹999/-Join now 20 a

The Question Bank



# TestZone INDIA'S LEAST PRICED TEST SERIES

- ☑ Brilliant Test Analysis

**JOIN NOW**