CLAT 2020 Test Series Plan

By NLU and NUJS Toppers



Brilliant Analysis

Excellent Content

Unmatched Explanations



Logical Reasoning Questions for CLAT Exam

Logical Reasoning Quiz 11

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

In nature, everything is connected. This is equally true of a healthy economy. We cannot sustain life without taking care of nature. And we need healthy economies to lift people out of poverty and achieves the United Nations Sustainable Development Goals.

In our current model, these goals seem to collide and our economic pursuits encroach too closely on nature. But nature is what makes industry possible. We cannot have human development without a healthy natural world.

The bottom line is that when we damage the natural world, we damage ourselves. Our growing economic footprint threatens our own future. With the projected rise in ocean levels and the average temperature of the planet, large swaths of land, even whole countries, will become uninhabitable, triggering mass climate-induced migration.

Since the natural and economic worlds are linked, similar principles apply to both. In the financial world, we would not eat into capital to the point of depletion because that would bring financial ruin. Yet in the natural world, we have done this repeatedly. We must treat the natural world as we would the economic world-protecting natural capital so it can provide benefits well into the future.

We can ensure that the price of fossil fuel energy reflects not only production costs but also environmental costs. We must eliminate energy subsidies that encourage new fossil fuels or promote overuse and waste. IMF research found the implicit global subsidy from undercharging for energy and its environment costs in 2017 was a staggering \$5.2 trillion, or 6.5 percent of world GDP.

The private sector can stop supporting industries that damage the planet and instead invest in sustainable development. Governments can roll out policies to fight climate change and the destruction of nature, for example, through promotion of clean-technology research.

[Extracted from editorial by David Attenborough & Christine Lagarde "When we damage Earth, we damage ourselves "]



1. According to the author natural world should be protected as natural capital. Which of the following statements is analogous to above reasoning.

- A. In financial world we should not eat into capital to the point of depletion because that would bring financial ruin.
- B. Our growing economic footprint threatens our future.
- C. In nature everything is connected
- D. Our economic pursuits encroach too closely on nature.

2. Consider the following statements and answer accordingly

Assertion(A): Large swaths of land ,even whole countries will become uninhabitable.

Reason(R): Climate change is the world's worst existential crisis.

- A. A is true but R is false
- B. A is false and R is true
- C. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
- D. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

3. Consider the following statement from the passage and answer accordingly

Statement : We must eliminate energy subsidies that encourage new fossil fuels or promote overuse and waste.

Assumption I : Implicit global subsidy from undercharging for energy and its environment cost was 6.5 percent of world GDP

Assumption II: Price of fossil fuel energy reflects not only production costs but also environment costs.

- A. Only assumption I is implicit in the statement
- B. Only assumption II is implicit in the statement
- C. Both assumption I and II are implicit in the statement
- D. Neither assumption I nor assumption II is implicit in the statement

4. According to the passage what course of actions will achieve the United Nations Sustainable Development Goals?

- A. The private sector should stop supporting industries that damage the planet and instead invest in sustainable development.
- B. Healthy economies should lift people out of poverty.
- C. Governments should roll out policies to fight climate change and the destruction of nature by promoting clean-technology research.
- D. All of the above.

5. According to the passage what is the problem with our current economic model.

- A. Economic pursuits leverage too much on nature.
- B. Pricing of fossil fuels is not calibrated upto industry mark.
- C. Energy subsidies are not regulated by the governments.
- D. Recapitalisation is needed for the current economic world

Correct Answers:

1	2	3	4	5
Α	С	С	D	Α





Explanations:

1. The author maintains that financial word is linked to the natural world and therefore the principles that are followed in the financial world are followed in the natural world also. We refrain from eating into the capital so that financial ruin is avoided and similarly the natural capital should be preserved so that it can avoid natural ruin or climate change more specifically.

So option A is the clear answer. Other options can be rejected by method of elimination.

2. It is evident from the very fact that climate change will bring vast amounts of devastation on the natural front. A large amount of people will have to migrate from the lands and move to rehabitable places. Rise in temperature will lead to flooding and rise in sea level.

So option C is the correct answer as both the statements are true and explain each other.

3. Refer to the lines 16-20 of the passage where the author mentions that subsidies should be removed on the pretext that private players overuse and waste fossil fuels, this fact is supported in contention that environment costs too heavy, say 6.5% of world GDP and which is detrimental to the fact that fossil fuel energy use both the production costs and environmental cost. So both the options are implicit in the statement.

Therefore option C is the better answer.

4. Hint: Refer the United Nations Sustainable Goals .All the above mentioned are goals embedded into the rules of the UNSD programme.

he Question Bank

Hence, option D is correct.

This is an application question, the economic gains overlook the resources of the mother nature. In order to achieve sustainable development which is the need of the hour, economic model needs overhaul. This is the major problem with current economic model. Other options are explicit to the meaning of economic model from the passage and therefore can be rejected outright.

So option A is the answer.





CLAT 2020 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS



₹999/-

The Question Bank



☑ Brilliant Test Analysis☑ Excellent Content

☑ Unmatched Explanations

JOIN NOW