# **CLAT 2020 Test Series Plan**

By NLU and NUJS Toppers



Brilliant Analysis
Excellent Content
Unmatched Explanations

# Logical Reasoning Questions for CLAT Exam

## Logical Reasoning Quiz 1

## Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside. [A Set of 3 Questions]

According to ASSOCHAM president, Dr. Niranjan Hiranandani, core sectors like coal and mining of minerals and aviation has been given an overhauling for effectiveness. By liberalizing entry norms for private players in the mining of coal and minerals, the country has opened a level playing field which will, in turn, increase the productivity of these sectors. This will attract major investments in these sectors and make India as a business-friendly destination. He explained that the Indian aviation sector would also save crores of rupees in maintenance due to the government's efforts to make it into a Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) hub. These airlines had to fly to other countries earlier to repair its faulty aircraft.

# 1. Which of the following is consistent with Dr. Hiranandani's observations about liberalization in the field of coal and mining of minerals stated above?

A. If foreign companies are given extra cushion in the mining and coal sectors the private Indian companies will also feel boosted.

B. Liberalization will mean beneficial for the workers and the efficiency of these workers will increase accordingly.

C. Liberalization norms can be proved fatal as after that government intervention will be minimal.

D. If private institutions are given a fair and equal chance of succeeding it will be beneficial for India.

# 2. Which of the following will be a desirable outcome after easing of the entry norms to the private entities?

A. National sector companies like NALCO getting closed due to competition from private players.

B. Government giving international companies full tax free lands and putting extra burden on national companies.

C. International airplanes getting repairing work done in India which in turn saving national funds.

D. Over exploitation of lands by private companies putting natural resources under severe pressure and giving rise to environmental degradation.

# 3. Which of the following does not contradict Dr. Hiranandani's observations about liberalization norms?

A. Indian aviation sector giving high class maintenance to the international airlines' aircrafts only because of higher percentage of revenue generation.

B Indian aviation sector flourishing due to the liberalization norms as various international airlines' are now depending on India for maintenance and repairing work done.

C. Indian aviation sector taking high maintenance charges from national careers for giving service.

D. Indian aviation sector due to place shortage giving its hangers to international airlines' only to keep their aircrafts.

# Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside. [A Set of 4 Questions]

No matter how busy you are, it can feel exceedingly difficult to talk to your boss about your heavy workload. The reason is twofold. First, in the bottom of your belly is this feeling that if you can't handle the work, there's someone else who can; you feel dispensable. Second, the natural tendency is to think, 'I am not working hard enough, smart enough, or efficiently enough. I should be able to handle this.' So you suffer in silence. But doing so is dangerous for your career. You overcommit because you are ambitious or you want to impress your boss, but then when you fail to deliver — or deliver work that is rushed or of poor quality — it sends a message that you are not reliable.

Seek counsel and support. When you feel too busy, it can be helpful to get an outsider's perspective on your workload. Outline your projects and obligations to a trusted friend or colleague. You might also ask your boss for advice and coaching on strategies for dealing with overwork. Requesting guidance helps you both clarify expectations and work more efficiently. It's not as though your boss hasn't ever felt the exact same way. A good, reasonable boss will understand and appreciate your honesty. Trying to be the hero to the point where you burn yourself out is not the best answer.

Keep your colleagues close. Telling your boss that you're overworked doesn't always have the desired effect. When the boss is unwilling to make changes giving your teammates that you're feeling swamped. Perhaps they can help. Overwork is not sustainable in the long run.

### 4. As per the passage, what should be the correct approach of a professional boss?

A. Always reminding his/her employees that there is someone better waiting in the queue.

B. Demoting employees whose efficiency is not up to the mark at the first place and gradually diminishing them from the organization.

C. Reminding the employees that every one of them is sharing the same work load.

D. Talking to employees about the hurdles he/she has seen in their career and suggesting them a suitable approach.

# 5. According to the passage, which thinking needs to be changed for efficient working?

A. Doing the same work a thousand times or even more if required.

- B. Doing the work in a phased manner with proper escalation technique.
- C. Being obedient to rules in fear of losing the job.
- D. Only taking part in those office tasks which will not tire one.



### 6. How can a co-worker help in case an employee is overburdened?

A. They can talk to the organization head about the situation; as many a times an employee feels guilty or ashamed of talking about their problems.

B. They can help in finding a new job where burden is less and there is more family time so that an employee does not feel pressurised.

C. They can confront the superior if he or she is trying to overburden one employee with work.

D. They can counsel and give support to an employee and can share the work to ease out their burden.

## 7. Which of the following can be concluded after reading the passage?

I. A detailed discussion with your superior about the work load can be fruitful in getting you a desired promotion.

II. If one able to strategize in advance about the work load then they will be able to avoid it also.

III. One cannot say no to work because they fear to lose the job.

A. I only B. Both I & II C. III only D. All I, II & III

## Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside. [A Set of 3 Questions]

The widespread prevalence of burning of crop stubble after the kharif (October-November) and rabi (April-May) seasons in the two states, viz. Haryana and UP are seen as a significant reason for the air pollution in the region, including Delhi-NCR. Nasa's FIRM web fire mapper, which incorporates satellite photography to map cases of fires on the ground, shows a marked reduction in 'fire spots' in the two states in 2017 over the previous year. The same eight-day period (April 27 to-May 4, both days included) was used to compare. This was mainly due to the intervention of the Chief Minister of New Delhi who had asked the Chief Ministers of the two neighbouring states to stop the burning of stubble.

# 8. According to Kejriwal, the Chief Minister of Delhi, Delhi will be free from air pollution from this year because of less burning of crop stubble.

### Which of the following, if true, would weaken Kejriwal's argument?

A. The air pollution in Mumbai city has become worse because of local emission sources such as vehicular emissions, construction dust, and others.

B. The government of Haryana and UP have imposed severe punishment, including hefty fines, on farmers found burning stubble.

C. The neighboring states of Delhi are witnessing unprecedented drought for the last six months.

D. A method has been devised by National Research Development Corporation by which burning of stubble will be safe and won't cause pollution.

# 9. Which of the following, if takes place, would dilute the efforts taken by the government to reduce pollution in Delhi?

A. Cleaning of the nearby rivers has been entrusted to NGO's.

B. Permitting a factory in the border of Delhi to start production, when it is known that the factory would contribute to severe pollution in that area.

C. Not allowing people to burn firewood to warm them during winter.

D. Constant monitoring is undertaken by the government using drones to check the air quality very often.

**10.** It was found that forest fires in the vicinity of a place also cause air pollution. A major forest fire has been raging in Delhi's neighbouring state of Punjab for over a month.

# Which of the following would strengthen Kejriwal's argument that crop stubble burning is the primary cause of air pollution in Delhi?

I. High wind and dry heat have been troubling Delhi and its neighbouring states.

II. Delhi and its nearby states have been experiencing a continuous shower for the last 15 days, and the meteorological department says that this condition will prevail for another month.



### **Correct Answers:**

1	2	3	4	5	6	7	8	9	10
D	С	В	D	С	D	С	А	В	В



# **Explanations :**

### 1. Rationale:

According to Dr. Niranjan Hiranandani by liberalizing the entry norms, in coal and mining sector, to the private players India has become a business-friendly destination and in turn will attract major investments and the productivity of these sectors will also increase.

Option (A) is wrong as he never categorised the private companies as foreign and Indian. Option (B) is wrong as the increment in efficiency of workers is not discussed in the given passage. Option (C) is wrong as the role of the government after liberalizing the norms is not discussed in the given passage.

Hence, option D is correct.

### **2.** Rationale:

In all other options there are some negative points discussed which are not the desired outcomes that are discussed in the above passage by Dr. Hiranandani. He is very much optimistic about the government's decision. Hence only the point mentioned in option (C) depicts his mindset and what he thinks will be a profitable outcome for the government due to this decision.

Hence, option C is correct.

#### **3.** Rationale:

According to Dr. Niranjan Hiranandani Indian aviation sector can benefit from the current liberalization as it would save it crores of rupees which can be utilised in other sections. Also the government's efforts to make it into a Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) hub can flourish the sector.

Option (A), (C) and (D) are never discussed by him in the above given passage, so we cannot speculate about them.

Hence, option B is correct.

#### **4.** Rationale:

The passage revolves around the idea of unmanageable workload and an employee getting overwhelmed due to it and suggests ways to tackle the same. The passage mentions "You might also ask your boss for advice and coaching on strategies for dealing with overwork. Requesting guidance helps you both clarify expectations and work more efficiently". "A good, reasonable boss will understand and appreciate your honesty". In this regard, a professional boss will try to help the employee. A possible method is illustrated in option D.

Hence, option D is correct.

### **5.** Rationale:

The passage mentions "in the bottom of your belly is this feeling that if you can't handle the work, there's someone else who can; you feel dispensable". "...the natural tendency is to think, 'I am not working hard enough, smart enough, or efficiently enough. I should be able to handle this". It can be clearly inferred that option c is correct.

Hence, option C is correct.

#### **6.** Rationale:

In the passage it is clearly mentioned "When the boss is unwilling to make changes giving your teammates that you're feeling swamped. Perhaps they can help". Option d agrees with this fact and hence the correct answer.

Hence, option D is correct.

#### 7. Rationale:

In the second paragraph of the passage it is mentioned "You might also ask your boss for advice and coaching on strategies for dealing with overwork. Requesting guidance helps you both clarify expectations and work more efficiently". There is no mention of promotion. So, conclusion I cannot be concluded.

In the whole passage there is no mention of conclusion II.

The passage mentions "in the bottom of your belly is this feeling that if you can't handle the work, there's someone else who can; you feel dispensable". "...the natural tendency is to think, 'I am not working hard enough, smart enough, or efficiently enough. I should be able to handle this". Conclusion III can be concluded from this.

Hence, option C is correct.

#### 8. Rationale:

According to Kejriwal, the only cause of air pollution in Delhi is the burning of crop stubble. In D, even if there is this burning, there will be no pollution, and this will not affect Kejriwal's argument. C mentions about a condition of drought and in a drought years crops will be produced in less quantity and hence lower will be the burning of stubble. Hence, this argument will strengthen Kejriwal's contention. By creating fear, the government of Haryana and UP would stop the burning of stubble which would mean less pollution and Kejriwal's remark gets strengthened. Thus, option B is also incorrect. If air pollution because of local emission sources can affect Mumbai, it can also affect an urban cluster like Delhi in which case the argument of Kejriwal will be weakened. Hence, option A is correct.

### 9. Rationale:

By permitting a factory that is known to pollute severely, the efforts of the government to minimize pollution would get diluted. Hence B is the answer. Cleaning of the nearby rivers may indirectly help in reducing pollution. Thus, a is not the answer. Not allowing people to burn firewood will surely minimize pollution. Hence c is also not the answer. Constant monitoring in itself neither reduces nor increases the risk of pollution.

Hence, option B is correct.

### **10.** Rationale:

Because of forest fires the air pollution if Delhi would become worse. If option I. is true, then the dry wind and heat would aid in making the air in Delhi also polluted. This would weaken Kejriwal's argument. In II., the showers will disburse the wildfire pollutants and won't affect the pollution level of Delhi. If there is no heat or high wind, the rains will help, and even if there are this heat and wind, the showers will tend to mitigate.

Hence, option B is correct.





www.smartkeeda.com | testzone.smartkeeda.com

SBI | RBI | IBPS | RRB | SSC | NIACL | EPFO | UGC NET | LIC | Railways | CLAT | RJS

