



Rupali Gorle IBPS Clerk 2021



Anjali Mangal IBPS Clerk 2021



Rahul Råj IBPS PO and IBPS Clerk 2021



Preeti Kumari. IBPS PO 2021



Nagendra Singh IBPS PO 2021



Mehul Agarwal SBI JA 2021, SBI PO 2021 and IBPS PO 2021



Abhishek Sinha IBPS Clerk 2021



Sazid Laskar SBI PO, IBPS PO, IBPS RRB PO, and IBPS RRB OA 2021.



Manjali Sahu RRB PO & Clerk and IBPS Clerk 2021



Aarvi Pareek
IBPS PO 2021

बैंक परीक्षाओं के लिए निश्चित रूप से सर्वश्रेष्ठ मॉक टेस्ट सीरीज

Its Your Turn Now
Take A FREE Mock Test



# Comprehension Test Questions for SBI PO Pre, IBPS PO Pre, LIC AAO Pre, SBI Clerk Mains and IBPS Clerk Mains Exams.

### Passage No. 167

Direction: Read the following passage carefully and answer the following questions.

E-pharmacies, which operate through websites or smartphone apps on the Internet, offer medicines for sale at a discount of at least 20% when compared to traditional pharmacists, with the added convenience of home delivery of medicines to one's doorstep. For scheduled drugs, patients can submit photographs of prescriptions while placing orders. Despite operating in India for at least four years now, the legal status of these e-pharmacies is not clear because the government is yet to notify into law draft rules that it published in 2018.

The fiercest opponents of e-pharmacies are trade associations of existing pharmacists and chemists. They argue that their livelihoods are threatened by venture capital backed e-pharmacies and that jobs of thousands are on the line. Apart from these obvious arguments, these trade associations also spin imaginary tales of how e-pharmacies will open the door to drug abuse and also the sale of sub-standard or counterfeit drugs, thereby threatening public health. There is enough evidence on record to demonstrate how existing pharmacies contribute generously to drug abuse and sale of sub-standard medicine. There is no reason to suspect that e-pharmacies are going to worsen the situation in anyway.

The more prudent way of looking at the entry of e-pharmacies is competition and the resultant effect it will have on lowering the price of medicine for Indian patients. Viewed from this perspective, there is virtually no doubt that e-pharmacies should be allowed to operate because the history of India's trade associations of pharmacists is one of rampant, **unabashed** cartelisation that has resulted in an artificial inflation of medicine prices.

This practice of two competitors colluding to fix the sale price and area of operation is called cartelisation, and is illegal under India's Competition Act. The premise of this law is that a free market is efficient only if all sellers are competing with each other to offer the lowest price to the customer.

## **Questions:**

# 1. Why is the legal status of e-pharmacies not clear in India?

- I. Vested interests like trade associations of brick and mortar pharmacies do not want such pharmacies to sustain.
- II. The government has not yet notified any proper laws to govern such pharmacies.
- III. There are various court cases pending pertaining to such pharmacies.
- A. Only II
- B. Only III
- C. Only I and II
- D. Only II and III
- E. All of the above

2.	Why do trade associations of existing pharmacists and chemists oppose e-pharmacies?						
A. Onl	y II	B. Only III	C. Only I and III	D. Only I and II	E. All of the above		

- 3. Which of the following strengthens the argument for e-pharmacies?
  - I. It will lead to more research in pharmaceuticals.
  - II. It will lead to decrease in medicine prices.
  - III. It will lead to an increase in competition.

B. Only III

4. If two retailers buy a medicine from a wholesaler at Rs 50 and the maximum retail price of the drug is Rs 75, which of the following situation is an example of

D. Only II and III

C. Only I and II

- I. Both agree to sell at prices suited to their needs.
- II. Both demarcate the area within which each would operate.
- III. Both agree to sell the medicine at Rs 75.

		TI O	L' D	
A. Only I	B. Only II	C. Only III	D. Only II and III	E. Only I and I

- 5. Which of the following is most similar in meaning unabashed as mentioned in the passage?
- A. Disconcerted B. Ashamed C. Modest D. Immobilize E. None of the above

#### **Correct Answers:**

A. Only I

cartelization?

1	2	3	4	5
Α	В	D	D	Α





E. None of the above

# **Explanations:**

1. Refer to: 'Despite operating in India for at least four years now, the legal status of these e-pharmacies is not clear because the government is yet to notify into law draft rules that it published in 2018.'

As per the fragments highlighted above, only II fits in well. The other statements have not been mentioned in the passage.

Hence, option A is correct.

2. Refer to: The fiercest opponents of e-pharmacies are trade associations of existing pharmacists and chemists. They argue that their livelihoods are threatened by venture capital backed e-pharmacies and that jobs of thousands are on the line. Apart from these obvious arguments, these trade associations also spin imaginary tales of how e-pharmacies will open the door to drug abuse and also the sale of sub-standard or counterfeit drugs, thereby threatening public health. There is enough evidence on record to demonstrate how existing pharmacies contribute generously to drug abuse and sale of sub-standard medicine. "

Statement I is incorrect as it is clear from the tone of the author that this is imaginary and not real.

The Question Bank

Statement II has not been mentioned in the passage.

Statement III is correct as can be seen from the passage.

Hence, option B is correct.

3. Refer to: 'The more prudent way of looking at the entry of e-pharmacies is competition and the resultant effect it will have on lowering the price of medicine for Indian patients.'

As per the fragments, only II and III are correct while I has not been mentioned.

Hence, option D is correct.

**4.** Cartelization is when sellers enter into an agreement to sell the product at a particular price which would lead to profits for them but losses for the consumer. In this, the sellers also define the are within which they would operate.

Both II and III are correct while I is opposite of what is cartelization.

Hence, option D is correct.

**5. Disconcerted**: not embarrassed, disconcerted, or ashamed.

As per this, disconcerted is correct.

Hence, option A is correct.









Presents

# Testzone

India's least priced Test Series Platform

**BEST VALUE** 

All Banks Exams 2022-23

@ Just

Rs. 659

- Brilliant Test Analysis
- **Y** Excellent Content
- **✓** Unmatched Explaination

JOIN NOW

testzone.smartkeeda.com